Blush Nwt Crystal Bedazzled damessandalen Swarovski sandalen 10 Bling Nike maat 1nqYr0qaxI
Regenplas – Foto: CC/Eloquence

Charles Mackintosh – Uitvinder van de regenjas

Dat de regenjas niet is uitgevonden door een bewoner van de Bahama’s is niet zo opmerkelijk. De regenjas is een Schotse uitvinding.

Kind in een regenjas – Foto: stock.xchng
Dat het vrij veel regent in Schotland is bekend. Een in Schotland veel gehoorde zin is dan ook:

If you can see the top of the mountain, it’s going to rain. If you can’t see the top, it is raining

In de praktijk valt het in veel delen van Schotland met de regen echter nog wel mee. Maar de regenjas is dus wel uitgevonden door een Schot.Rave Fringe Roma Romper Black Lange Metallic

Afvalproducten steenkoolwinning

De Schotse ondernemer en chemicus Charles Mackintosh (1766-1843) ontwikkelde in het begin van de negentiende eeuw de waterdichte stof waarvan de regenjas is gemaakt. Zijn ontdekkingstocht begon met een onderzoek naar de afvalproducten van de winning van steenkool. Macintosh wist ammoniak te onttrekken uit deze stoffen en maakte daar vervolgens paarse verf van die op zijn beurt ook weer een afvalproduct opleverde, een rubberachtig materiaal.

- advertentie -

De Schot besloot deze laatste substantie ook te onderzoeken. Hij experimenteerde met oplossingen van het materiaal en ontdekte al snel de waterafstotende kwaliteit van deze substantie. Toen de uitvinder de stof op kleding probeerde te bevestigen bleek er echter een probleem te zijn: de stof plakte nogal. Mackintosh wist dit uiteindelijk op te lossen door het materiaal tussen twee lagen stof op elkaar te persen. Dit had succes en de Schot kreeg in 1823 patent op het waterdichte materiaal dat vooral gebruikt zou worden bij de fabricage van regenjassen. Regenjassen werden lange tijd Mackintosh genoemd.

Stinkende regenjas

Lange Roma Metallic Romper Fringe Black Rave pxpaq0gw

Aanvankelijk stonken de jassen overigens nogal waardoor lang niet alle particulieren zin hadden een regenjas aan te schaffen. Het leger zag wel gelijk het nut in van de uitvinding in en nam het nare luchtje op de koop toe. De Britse uitvinder Thomas Hancock (1786-1865) wist de nare geur later te verminderen door meer rubber toe te voegen.

Lijst met andere uitvindingen

Blijf speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Romper Roma Rave Lange Metallic Fringe Black
Fringe Black Rave Lange Roma Metallic Romper
Alle onderwerpen op Historiek
Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.
M Stella Rock en Jamie Denim Dames Maat kort Romper 8wgqw

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn..."

Geschiedenis voor een breed publiek

Omdat we ook van gisteren zijn...

Historiek is:Rave Roma Romper Black Metallic Fringe Lange

Online geschiedenis magazine

Vandaag in de Geschiedenis

Geschiedeniswinkel

Citaten & WijshedenMetallic Black Lange Roma Fringe Rave Romper

Winnaar geschiedenisprijs:

Gratis geschiedenismagazine?

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Historiek
  • Historische achtergronden
  • Iedere dinsdag / woensdag in uw mailbox
  • 100 % gratis en geen spam
155 gestreepte romper schoudergestreepte Juliet Msrp Romeo Dames Couture qxwYFF4 Holler Box